Het omslagpunt Elektrisch rijden of Benzine / Diesel berekenen met voorbeeld

Het berekenen van het omslagpunt van elektrisch en benzine / diesel geeft je informatie waarbij het rijden op een brandstof goedkoper wordt dan op elektriciteit. Het omslagpunt waarbij het elektrisch rijden met een elektrische auto goedkoper wordt dan het rijden op brandstof, wordt ook wel het “tipping point” genoemd. Dit punt hangt af van verschillende factoren, zoals de kosten van elektriciteit en brandstof, de prijs van de elektrische auto, de afschrijving en onderhoudskosten, en de zuinigheid van de auto.

bekijk ook:

Controleer eerst de actuele brandstofprijzen op de website van ANWB.

Controleer de motorrijtuigenbelasting op de website van de belastingdienst.

Controleer het energieverbruik van elektrische auto’s op de website als ev-database.org

Voorbeeld

Als het gaat om Elektrisch rijden, is een veel gestelde vraag: Waar ligt het omslagpunt, ook wel het break-even-point genoemd? ‘Dat omslagpunt ligt bij ongeveer 26.000 kilometer per jaar.
In het volgende rekenvoorbeeld wordt een normale elektrische auto vergeleken met een normale benzine auto. Als voorbeeld voor een elektrische auto is een Tesla Model X genomen. Als voorbeeld voor een auto op brandstof is een Volkswagen Golf met een 1.5L benzinemotor genomen. Dit voorbeeld houdt geen rekening met andere vaste lasten dan motorrijtuigenbelasting.

Een Tesla Model X verbruikt 202 Wh/km (ofwel 20,2 kWh/100 km). In December 2022 kost volgens het CBS een kWh € 0,59. Er geldt op dit moment geen motorrijtuigenbelasting in Nederland voor elektrische auto’s.

Een Volkswagen Golf met 1.5L benzinemotor verbruikt 5,2 l/100km (ofwel 1 op 19,2). Een liter benzine was in december 2022 € 1,86. Per kwartaal wordt er 156 euro aan motorrijtuigenbelasting betaald.

We voeren de gegevens in de calculator. We ronden het brandstofverbruik van de Volkswagen af naar 1 op 19,5.

Het omslagpunt wanneer het goedkoper is om de benzineauto te rijden dan de elektrische auto ligt op 26000km. Ondanks dat er voor de brandstof auto’s motorrijtuigenbelasting betaalt dient te worden, zijn de kosten per kilometer van moderne brandstof auto’s een stuk lager dan de elektrische auto.

Overweeg je om een nieuwe auto te kopen? Dan is het belangrijk om na te denken over het soort brandstof dat je wilt gebruiken. Benzine, diesel en elektrisch zijn allemaal verschillende opties, maar welke is de meest rendabele keuze? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals de aankoopprijs, het brandstofverbruik, de onderhoudskosten en de belastingen. Gelukkig kun je met behulp van onze handige tool snel en gemakkelijk het omslagpunt tussen benzine, diesel en elektrisch rijden berekenen.

Het omslagpunt is het moment waarop de totale kosten van een bepaald type brandstofvoertuig gelijk worden aan die van een ander type. Met andere woorden, het is het punt waarop je net zo veel zou uitgeven aan het gebruik van een benzine-, diesel- of elektrisch voertuig, afhankelijk van jouw rijpatroon en de lokale energieprijzen. Door dit omslagpunt te berekenen, kun je bepalen welk type voertuig het meest economisch is voor jouw specifieke situatie.

Onze tool houdt rekening met relevante factoren, zoals vaste kosten en de brandstofkosten. Bovendien kun je jouw rijpatroon en de lokale energieprijzen aanpassen om een nauwkeurigere berekening te maken.

Als je eenmaal het omslagpunt hebt berekend, kun je een weloverwogen beslissing nemen over welk type voertuig het meest geschikt is voor jou. Misschien blijkt dat een dieselvoertuig in eerste instantie duurder is om aan te schaffen, maar op de lange termijn goedkoper is vanwege het lagere brandstofverbruik. Of misschien ontdek je dat een elektrisch voertuig de meest kosteneffectieve keuze is vanwege de lage energieprijzen en de subsidies die beschikbaar zijn.

Naast het financiële aspect zijn er natuurlijk ook andere overwegingen bij het kiezen van een auto, zoals de grootte, het merk, het comfort en de prestaties. Maar door het omslagpunt te berekenen, kun je in ieder geval een goede keuze maken wat betreft de brandstof. En dat is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst.